Plutajući otpad u Drini mogao bi izazvati ekološku katastrofu

U Višegradu je danas održan trilateralni sastanak na ministarskom nivou za rešavanje problema plutajućeg otpada na rekama Limu, Drini i Tari, koji ugrožava rad hidroelektrana Višegrad i Bajina Bašta.

Domaćin sastanka bila je ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić. Sastanku su prisustvovali i ministar za zaštitu životne sredine Srbije Goran Trivan i ministar održivog razvoja i turizma Crne Gore Pavle Radulović, kao i načelnici opština Rudo, Višegrad, Bajina Bašta, Priboj, Prijepolje, Berane, Andrijevica, Bijelo Polje, ali i direktori hidroelektrana Višegrad, Bajina Bašta i Limske hidroelektrane.

Problem plutajućeg otpada na rekama mogao bi prerasti u veliku ekološku katastrofu ukoliko to već nije slučaj, ako je suditi po hiljadama kubika otpada koji zadržava lanac na reci Drini kod Višegrada.

“Samo u ovoj godini HE Višegrad izvukla je više od 8 hiljada i 500 kubika plutajućeg otpada”, rekla je Srebrenka Golić, ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

Upravo su za rešenje problema zainteresirane i susedne zemlje Srbija i Crna Gora, a danas su dogovoreni i konkretni koraci kako bi se smanjilo zagađenje reka. Naime, velike količine otpada koji rekom Tarom dospeva u Drinu, potiču iz Nacionalnog parka.

“Odlučili smo da formiramo komisije koje će ispitati taj deo obale i proceniti zašto taj drvni asortiman dolazi do reke. Dogovorili smo da ljudi iz Nacionalnih parkova evidentiraju stabla koja mogu da završe u Tari. U Nacionalnim parkovima se ne vrši ni sanitarna seča, ali moramo naći način da sprečimo da otpad završi ovde”, izjavio je Pavle Radulović, ministar održivog razvoja i turizma Crne Gore.

Kako je istaknuto, reč je o eroziji tla i bolesti drveća koje na taj način završava u rekama. I Srbija ima interes da se taj problem reši jer Drinom i Limom, veliki deo plutajućeg otpada završava upravo u Srbiji. Goran Trivan, ministar za zaštitu životne sredine Srbije naglasio je ovom prilikom da je uzvodno potrebno evidentirati i očistiti sve divlje i druge deponije.

“Moramo sprečiti odlaganje smeća u naše reke. To je čišćenje deponija koje zahteva mnogo novca i postavljanje kamera na mestima gde se stvaraju deponije. Za to treba kažnjavati”, smatra Trivan.

Opštine Bijelo Polje i Priboj već su osigurale bespovratna sredstva za uklanjanje 80 tona otpada koji se nalazi na obalama Lima. U toku je i realizacija projekta između Bijelog Polja i BPK Goražde gde bi se trebala odobriti sredstva za postavljanje lanaca koji bi sprečili dotok otpada u Drinu. Osim toga dogovoreno je da se u roku od sedam dana s ministarstvom iz Crne Gore oformi tim koji će obići reku Taru i snimiti kompletno stanje.

Zaključeno je da se neophodna sredstva u svrhu zaštite reka pokušaju osigurati iz budžeta Srbije, Crne Gore i BiH.

Izvor: Klix

Ovaj članak je pročitalo 584 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.