Nacionalni park za poslovne ideje

Dan zaštite prirode Nacionalni park “Tara” obeležio je dodelom nagrada za najbolje ideje koje će doprineti očuvanju prirode i održivog korišćenja prirodnih resursa. Kroz projekat “Eko karst” Nacionalni park “Tara” je nagradio tri najbolje poslovne ideje koje će se realizovati u samom parku.

Sušaru za organsko voće, organski med i prikupljeni pčelinji otrov kao i organske sapune je sve ono što će se na Tari realizovati u narednom periodu uz podršku kako Nacionalnog parka tako i lokalne zajednice.

“Upravo smo ovim konkursom želeli da podstaknemo ljude da se bave poslovima koji potiču od prirode. Ovo je samo jedan od niza aktivnosti koje sprovodimo i koje će doprineti kako očuvanju prirode tako i očuvanju stanovništva koje živi na području parka” – kaže Marijana Josipović iz Nacionalnog parka.

Miloš Jovanović iz Rastišta je istakao: ” U mom projektu, u sakupljanju pčelinjeg otrva i bavljenja pčelarstvom nemam nikakva ograničenja. Sama ideja mi se javila 2017. godine zbog malih prihoda organskog meda, tako da sam morao da smislim nešto od sporednih proizvoda pčelinjih, da bi povećao svoje finansije i došao sam na ideju da prikupljam pčelinji otrov. Time ne umanjujem prinose meda kao ni leglo ni razvoj pčelinje zajednice”.

“Sušara za sušenje voća i kazani za pravljenje pekmeza od autohtonih vrsta šljive madžarke, divljih krušaka i autohtonih vrsta kalemljenih krušaka. 12 domaćinstava sa tog područja biće uključeno u proizvodnju organske hrane” – navodi Miloš Stevanović iz Jagoštice.

“U domaćinstvima sa područja Nacionalnog parka nabavljaćemo osnovne sirovine kao što su svinjska mast i govedji loj, a onda dolazi onaj zanimljiviji deo, odabir livadskog ili lekovitog bilja koji će svojim sastavom doprineti kvalitetu tih sapuna”, kaže Jasna Stanković iz udruženja Bios.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.