Malinari se spremaju na blokadu puteva

Cena maline visi u vazduhu, a za to vreme inspekcije koje utvrđuju stepen štete u zasadima ove voćke i određuju njen kvalitet, varaju i gledaju samo one maline koje su u dobrom stanju, rekao je za Agromediju Dobrivoje Radović predsednik Asocijacije malinara Srbije. Sve ovo radi se, kako kaže on, da bi se snizila cena maline.

Prema njegovim rečima cena maline za sortu ‘’vilamet’’ na terenu se kreće od 120 dinara koliko plaćaju u Leskovcu do 140 dinara na nivou cele Srbije. Kako je rekao ima par hladnjača koje su izašle sa cenom od 150 dinara, ali na osnovu cene koštanja, i to je niska ponudjena cena.

‘’Kvalitet maline u odnosu na prošlogodišnji je jako dobar. U odnosu na prošlu godinu sada je sve poskupelo tako da se cena maline mora povećati a odluka Asocijacije malinara poštovati i ja takodje dok sam na čelu Asocijacije. Najverovatnije će se krenuti u radikalne mere. U sredu je Upravni odbor pa ćemo videti da li će to biti blokada hladnjača ili ćemo motornim vozilima i traktorima krenuti put Beograda’’ naglasio je Radović.

Nakon insistiranja članova Asocijacije malinara inspekcija je pogledala i maline koje su oštećene, ali do konkretnog odgovora nisu došli. Zato se spremaju na blokadu puteva.

Jedno je sigurno, ukoliko se ne donese prava odluka, malinari će u sredu krenuti u blokadu puteva i hladnjača. Za razliku od maline, cena kupine za kilogram kupina u gajbici je 80 dinara, ali članovi ove Asocijacije tvrde da će oni tražiti 100 dinara.

Izvor: https://www.agromedia.rs/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.