Обележен дан Националног парка „Тара“

Дан Националног парка Тара, 13. јул, је обележен је у Центру за посетиоце у Бајиној Башти научном трибином и изложбом фотографија „Белоглави суп“.

Професор Саша Маринковић са Института за биолошка истраживања Србије „Синиша Станковић“, а који је, такође, и члан Фонда за заштиту птица грабљивица одржао је предавање на тему „Белоглави суп“. Након излагања професора Маринковића присутни су били у прилици да виде изложбу фотографија птица грабљивица.

Простор Таре проглашен је Националним парком 1981. године Законом о Националном парку „Тара“ („Службени гласник СР Србије“ бр. 41/81) у укупној површини од 19.175,00 ha. Од тада до данас извршено је низ допуна и измена постојећег Закона да би 1993. године био донет Закон о националним парковима. Актуелни закон о Националним парковима из октобра 2015. године („Службени гласник РС“, број 84/15) дефинисао је границе парка на територији 24.991,82 хектара.

Основни разлози за проглашење Националног парка Тара су: очувани шумски комплекси, природна популација Панчићеве оморике, велика биолошка разноврсност и богато културно-историјско наслеђе..

 

 

Ovaj članak je pročitalo 957 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.