Дужни или заслужни?

Опозиција тврди да има незаконитости, партијског запошљавања па чак и проневера. Највише притужби на пословање Дирекције у време прошлогодишњих поплава. Са друге стране оптужбе се побијају. Али, сви се позивају на закон и слажу се да све што је нерегуларно треба да буде предмет правосуђа!

Дирекција за изградњу „Бајина Башта“ од свог оснивања, пре скоро две деценије, увек је, чини се, била тема спорења локалне власти и опозиције. Скоро сав новац намењен инвестицијама у локалну инфраструктуру и њено одржавање, из буџета Општине се преко Дирекције усмерава на конкретне активности. Управо то је предмет многих критика које у јавност често износе представници опозиционих партија, али све чешће и незадовољни грађани и поједини пословни субјекти.

Тема нашег истраживања била је усмерена ка ставовима и размишљањима локалних полтичких носилаца функција о теми пословања локалне Дирекције за изградњу. Потражили смо од свих саговорника одговоре на два иста питања а то је да ли они или њихове странке имају сазнања о ма каквим облицима нерегуларности или незаконитог рада Дирекције и чиме то доказују. Сви саговорници су имали понуђен подједнак простор до 300 речи за изношење ставова. Поштујући новинарску етику и правила професионализма подједнако смо отворили простор за све стране у овој причи.

Валентина Марковић (ДС)

Међу онима који немају позитивно мишљење о раду Дирекције су одборници Демократске странке чија председница Валентина Марковић сматра да „влада опште незадовољство радом овог јавног предузећа а Општински одбор Демократске странке је о томе више пута говорио. Нисмо добили одговоре на постављена питања и на следећој седници Скупштине тражићемо да се формира Анкетни одбор који ће испитати рад Дирекције за изградњу“ – каже Марковићева. Она је мишљења „да се неким извођачима радова, одмах након потписивања уговора, исплаћује новац, а не како је прописано законом – након извршених радова и пријема радова. У 10 Месних заједница укинута је ванредна ситуација тек након годину дана од поплава и то на интервенцију државе, што је пропуст наше владајуће коалиције а што нас доводи у сумњу и претпоставку да се за извођење радова на санацијиама од поплаве није поштовао Закон. Такође изражавамо сумњу у стварни дуг Дирекције за изградњу а посебно у квалитет извршених радова. Такође имамо сазнање да су преко Јавних радова запослени само чланови СНС-а – закључује Марковићева.

Данијела Стаменић (ЛДП)

Скепсу према раду Дирекције изражава и локални одбор ЛДП-а чија председница Данијела Стаменић каже да притужбе на Дирекцију „постоје, и ми смо их у протеклом периоду постављали у Скупштини. Не заборавимо да смо прошле године неколико пута постављали питања везана за уређење ентеријера и екстеријера спортске хале за коју је према плану утрошено много више новаца од оног колико је архитекта својим пројектом предвидео, али до сада нас нису удостојили одговором. Такође смо реаговали и по притужбама грађана МЗ Дуб о веома мало урађеном на речном кориту после мајских поплава прошле године, док је све време, више од месец дана био паркиран багер поред саме реке у Дубу. Ми смо научили да власт ради по свом нахођењу оно што жели, а наравно да не жели да полаже рачуна народним представницима, иако их на то обавезује закон. Помало као одборници личимо на ону народну о Ери кога кадија и тужи и суди, а то кадија не жели ни да му поменеш. Желимо да истакнемо да је и најгори закон о тендерима, бољи од непостојања тендера. То смо имали у ванредној ситуацији када се радило без расписивања тендера, па је ту имало много основа за народна говоркања, чак су и неки одборници претили тужбама у Скупштини, али  ништа даље од тога није урађено. Сви извештаји које Дирекција доноси на Скупштину, наративни су, у њима имамо ставке са износима и извођачима, и мало се шта може нерегуларног наћи, јер то би онда говорило о аматеризму и наивности  у раду и директора и рачуновођа предузећа. Праву истину о пословању могу открити само форензичке рачуновође, али ми то у нашем државном систему испуњеном  страначким кадијама немамо – наводи Стаменићева.

Мирослав Лукић (СРС)

У групи негативних мишљења о раду Дирекције истиче се став Мирослава Лукића, доскорашњег заменика Председника Општине и председника локалних радикала, иначе до недавно највећег коалиционог партнера локалном СНС-у. „Цела јавност зна шта се у Дирекцији дешава. Оно што могу да кажем је да је претходни председник Општине све знао а мудро је ћутао. Обавештаван је на време и од чланова Надзорног и Управног одбора из редова СРС-а, као и од мене лично, али никада није хтео да се замери СНС-у а све да би заштитио свој положај. О Дирекцији имам дебелу документацију да бих то и доказао. У питању су сумње за дела вишемилионске проневере, затим сукоб интереса, пљачка оптштинког делимично и државног буџета. Постоје злоупотребе службеног положаја у приватне сврхе. Сам сам позвао инспектора у августу месецу да дам изјаву када сам видео какве радње су у питању и за све то ја имам потребну документацију а спремам се да обавестим и Полицију и Тужилаштво – навео је Лукић.

Александар Марковић (СПО)

Одбор Српског покрета обнове има нешто другачије искуство и ставове: „Општинском одбору СПО до сада нико није упутио никакав допис нити било какву писану или усмену информацију о нерегуларностима у раду Дирекције за изградњу. Постоје сазнања да многи грађани, нарочито са сеоског подручја, имају притужбе на рад Дирекције, пре свега у смислу да нешто на некој локацији није одрађено како треба, док се негде претеривало. Укратко, да се не ради по приоритетима (пре свега се мисли на отклањање последица прошлогодишње природне катастрофе). СПО без конкретних доказа и података до сада није разматрао ово питање на својим седницама, тако да није било ни реаговања странке у јавности. Тумачења грађана, па макар то били и чланови странке, се, за сада, могу сматрати субјективним и произвољним“ – каже за ББН Александар Марковић председник ОО СПО.

Милоје Савић (СПС)

Милоје Савић, председник ОО СПС сматра да „у јавности постоје разне приче везане за Дирекцију. Ја не могу рећи да дугови Дирекције не постоје. Ми смо из тог разлога и ушли у власт, тј коалицију како би се проверило право стање ствари у том јавном предузећу. Наши чланови Управних одбора имаће увид у пословање фирме што до сада нисмо могли имати. Дугови Дирекције који постоје по мом мишљењу нису настали сада, већ је дуговање пренето од предходне власти“ – каже Савић. На питање да ли имају сазнања за неке облике нерегуларног рада Дирекције Савић додаје: „Заиста никаквих сазнања о нерегуларности рада Дирекције ја немам. Онај ко износи информације о злоупотреби службеног положаја директора Дирекције или било ког другог, а без озбиљних доказа, то је јако неозбиљно. Уколико неко има јасне и конкретне доказе не само о Дирекцији, њеном директору или било коме, треба да се обрати установама које су задужене да се баве тим стварима“ – сматра Савић.

Дејан Млађеновић (ДСС)

Председник ОО ДСС-а Дејан Млађеновић о раду Дирекције и својих коалиционих партнера каже: „Немам никаквих притужби. Чак шта више, мислим да се Дирекција обзиром на ванредно стање које је задесило нашу Општину одлично снашла и доста тога одрадила. Увек постоји неко незадовољан али ја конкретне притужбе немам. Једино што могу да кажем је да је Држава требала више да погледа у Бајину Башту и да обезбеди средства како би се санације што пре урадиле. Немам никаквих сазнања о нерегуларности  рада Дирекције. Нарочито сада када после скоро 30 година почињу да раде уређење улица, конкретно мислим на улице око Цркве. Уколико до моје Странке или мене дође било каква информација о злоупотребама у Дирекцији наравно да ћу се обратити надлежним службама“ – изјавио је Млађеновић.

Радомир Филиповић (СНС)

Председник Општине Радомир Филиповић није задовољан радом Дирекције али у периоду пре доласка на власт, док за садашње стање мисли другачије: „По мом мишљењу, кренула је  кампања против СНС-а па самим тим  први на удару је директор Дирекције. Увек је Дирекција била на удару. На првом месту морам да кажем да када смо ја и директор Дирекције дошли на власт, преузели смо дуг од 191 милион а сада је нешто преко 200 милиона. Сви треба да рачунају на какве смо поплаве, клизишта и много осталих интервенција прошли. На крају крајева, све је подложно суду и  јавности. Иду убрзо и локални избори па ћемо видети. Што се тиче кадра који смо затекли у Дирекцији, па наравно да није задовољавајући али није га направила Српска напредна странка. Ми смо такво стање затекли. Шта рећи када у Дирекцији ни данас нема ни једног пројектанта ни геометра. Што се тиче рада Дирекције, да искрен будем, увек може боље“ – наводи он.

На наше питање да ли има сазнања о неком облику нерегуларног пословања у Дирекцији одговара; „Да имам, не би имао никакав проблем да сам поднесем кривичну пријаву против директора Дирекције али само онда када неко достави конкретне доказе. Много је тога рекла-казала! Ја сам имао ситуацију када људи из моје Странке који су разочарани тиме што нису постали директори у јавним предузећима и то хоће са IV степеном или VI, што никако не долази у обзир да  они сами пуштају такве приче па на тај начин изражавају своје незадовољство. То је политика. Скоро су по граду биле излепљене плакате са мојим ликом. Ја све те позивам да они организују регату, нека они зараде ако мисле да је то тако. Нико ништа не крије, све је транспарентно. Нема разлога крити дуг Дирекције нити колико шта кошта“ – сматра Филиповић.

Душан Глишић (СНС)

Директор Дирекције Душан Глишић о критикама на његов и рачун Дирекције каже: „Све што је локална самоуправа и  Дирекција за изградњу  урадила било је у складу са Законом. Сваки грађанин који је сматрао или видљиво био оштећен мајским поплавама и клизиштима, морао је да пријави Општини, Дирекцији или у неке друге службе. Формирано је шест различитих комисија, које су излазиле на лице места, правиле записнике и констатовале штету. На основу тога, вршили смо категоризацију штете и слали даље у Канцеларију на поступање. Сваки грађанин који је пријавио неку врсту штете, морао је да попуни упитник који је прописала Канцеларија за обнову и развој а  на коме се децидно каже: под моралном,кривичном и материјаном одговорношћу изјављујем да је мој објекат оштећен или да је живео у том домаћинству пре 14.маја 2014.године. То је био документ на основу ког смо ми предузимале даље радње у складу са Законом а да ли је то тако и било или није, то је већ на МУП-у и тужилаштву да провери а не на локалној самоуправи“ – наводи Глишић.

На питање да ли ови врше и неке унутрашње контроле не само у процесу санације штета од поплава него и иначе он каже: „Апсолутно је вршена контрола свих додељених средстава а у том смислу што је долазила екипа из Канцеларије за обнову поплављених подручја. На челу те екипе био је полицијски инспектор из Ваљева који је заједно са нашим људима из локалне самоуправе, обилазио кориснике тих средстава и тако и констатовао да постоје одређене злоупотребе. За све оно што је неко радио онако како је радио, одговараће пред законом“ – сматра он и додаје да „највећи проблем Дирекције је што из редовног пословања немамо средстава и не можемо још увек да завршимо шта смо започели, односно да доведемо до краја санирање свих последица мајских поплава из 2014. године. Ако неко им доказе о нерегуларностима, на располагању им је Тужилашштво и Полиција. Ја никад ништа нисам крио и са скупштинске говорнице увек сам говорио да ако неко има доказе везане за злоупотребу службеног положаја везано за било кога у Дирекцији, па и за мене, има органе реда који се баве тим пословима, па нек изволи“ – казао је Глишић.

Јелена Станић

Биљана Ђурђић

 

 

 

 

Ovaj članak je pročitalo 570 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.