Граница и даље спорна

Како извештавају медији у БиХ и Србији помака по питању граничног разграничења између БиХ и Србије још увек нема. Члан Председништва БиХ Бакит Изетбеговић недавно ј ојачао своје ставове изјавивши да ће инсистирати да БиХ има до краја резолутан и чврст став те да ће “од Србије наплатити све до задње паре” а да сматра да ће воо питање морати да реши међународна арбитража.

Граница између Србије и БиХ дуга је 335 километара, а спорни су делови код Зворника, Бајине Баште, потом пруга Београд–Бар на деоници кроз БиХ али и део села у Прибоју. Србија је предложила размену територије на два места око пруге по принципу метар квадратни за метар квадратни.

Што се тиче земљишта око хидроелектрана „Бајина Башта“ и „Зворник“, Србија никада није захтевала исправљање границе на штету БиХ, већ само коришћење малог дела територије од стотинак хектара на те две локације. Београд тражи и могућност слободног коришћења када је у питању брана и прихвата да је граница река Дрина.

Комисија за границе БиХ нема мандат да преговара о понуди коју је саставила Комисија из Србије. Сарајево се такође позива и на одлуку Бадинтерове арбитражне комисије установљене 1991. године, по којој су се све државе бивше Југославије, на основу међународног права, обавезале да ће поштовати мишљење Бадинтерове комисије усвојено на начелу међународног права, познато као „uti possidetis“ или „како поседујете“. На основу тог начела утврдило се да ће границе БиХ и Србије бити оне границе које су оне имале док су биле у саставу бивше Југославије, пре распада те државе.

Примус/агенције

Ovaj članak je pročitalo 429 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.